Publieksbereik en educatie
Publieksbereik en educatie
WO2Net wil de ontwikkeling van (non-formeel) kwalitatief hoogwaardig educatief materiaal en projecten bevorderen en onder de aandacht brengen en de makers daarvan ondersteunen en verbinden. We participeren in pilots en projecten die kunnen bijdragen aan het bereiken van deze doelen, volgen onderzoeken die daarop betrekking hebben en doen waar nodig eigen onderzoek.
De kennis, inzichten én praktische instrumenten die we daarin opdoen delen we breed met andere verhalenvertellers via onze kennisbank.
Initiatieven waar wij nu aan werken zijn:
- Initiëren en begeleiden van onderzoek naar de toegankelijkheid van educatief materiaal voor jongeren met een leesbeperking of kans op laaggeletterdheid. Dit is een samenwerkingsproject met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, en in eerste instantie gericht op het Denkboek dat door scholen in primair en voortgezet onderwijs veel wordt gebruikt.
- We werken mee met het ontwikkelen van een educatieve component van het digitale platform onsland.nl, waarin de WO2-geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië centraal staat. Onsland.nl is op 4 oktober 2024 gelanceerd door het Indisch Herinneringscentrum (IHC).
- Binnen oorlogsbronnen.nl is een schat aan digitale bronnen beschikbaar die ook heel goed educatief kan worden ingezet. We onderzoeken hoe we die bronnen zo kunnen aanbieden dat docenten ze makkelijk kunnen gebruiken in hun lessen over de Tweede Wereldoorlog.
- We inventariseren ‘best practices’ op educatief terrein (projecten en lesmaterialen) en nieuwe inzichten hierin/over die binnen en buiten de WO2-sector beschikbaar zijn. Die worden gepubliceerd op de WO2Net-Kennisbank, die over enige tijd op deze website kan worden geraadpleegd. Mét een open uitnodiging aan organisaties binnen het netwerk om ook hun methoden en producten daarop beschikbaar te stellen voor elkaar.
- Ook wordt een monitor voorbereid om aanbod en gebruik van (non-formele) educatie in kaart te brengen. We kijken onder andere hoeveel leerlingen worden bereikt middels projecten door het hele land. Die monitor wordt vanaf 2025 tweejaarlijks gehouden, zodat ook trends en ontwikkelingen hierin zichtbaar worden.
- Tot slot denken en werken we mee aan de impactanalyse die Marc van Berkel, bijzonder Hoogleraar Holocausteducatie aan de Radboud Universiteit van Nijmegen, zal gaan uitvoeren op lesmateriaal en scholingsaanbod de komende twee jaar. En we kijken mee met het project ‘impactmeting’ (momenteel uitgevoerd door Björn Uyens en Idske Bakker) om de concrete resultaten daarvan breder te delen en via de Kennisbank te kunnen delen.
IHRA Aanbevelingen voor Holocaust educatie
De International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) verenigt regeringen en experts om Holocausteducatie, -onderzoek en -herdenking te versterken, bevorderen en uit te dragen. IHRA waakt over de toezeggingen van de Stockholmverklaring uit 2000.
De IHRA publicatie Aanbevelingen voor lesgeven en leren over de Holocaust is gebaseerd op de expertise van afgevaardigden uit meer dan 30 lidstaten. De Aanbevelingen zijn bedoeld ter ondersteuning van beleidsmakers en docenten bij:
- De ontwikkeling van kennis over en inzicht in de Holocaust en bewustwording van de mogelijke gevolgen van antisemitisme.
- De inrichting van een stimulerende onderwijsomgeving om te leren over de Holocaust.
- De bevordering van kritisch en reflectief denken over de Holocaust, inclusief het vermogen om Holocaustontkenning en -verdraaiing tegen te gaan.
- De bijdragen aan educatie over mensenrechten en preventie van genocide.
Meer projecten?
21.11.2024
WO2Net bouwde mee aan Onsland.nl
01.08.2024
Programma Indisch Erfgoed Digitaal
31.07.2024
Deltaplan (afgerond)
19.07.2024
Publieksbereik en educatie
Meer projecten?
WO2Net bouwde mee aan Onsland.nl
Over onze betrokkenheid, belangrijke keuzes die gemaakt zijn in de ontwikkeling van de site en plannen voor de toekomst.
Programma Indisch Erfgoed Digitaal
Onsland.nl brengt verhalen en perspectieven van de verschillende generaties en gemeenschappen samen en belicht hoe het verleden doorwerkt in het heden.
Deltaplan (afgerond)
Collectieontsluiting oorlogsmusea en herinneringscentra.
Publieksbereik en educatie
Educatieve projecten en materialen brengen kennis over de Tweede Wereldoorlog en de relevantie daarvan voor vandaag over op een groot en jong publiek.
Direct naar
©2024 – Alle rechten voorbehouden