Programma Indisch Erfgoed Digitaal

Onsland.nl brengt verhalen en perspectieven van de verschillende generaties en gemeenschappen samen en belicht hoe het verleden doorwerkt in het heden.

Programma Indisch Erfgoed Digitaal

De ervaringen van Indische Nederlanders tijdens en na de Tweede Wereldoorlog werken nog steeds door in de Nederlandse samenleving. In 2020 besloot de Nederlandse overheid een extra impuls te geven aan de zogenaamde collectieve erkenning van de Indische gemeenschappen. Met het financieren van het Programma Indisch Erfgoed Digitaal (PIED) door het ministerie van VWS wil de regering erkenning geven voor wat de diverse gemeenschappen uit voormalig Nederlands-Indië/Indonesië hebben meegemaakt, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Meerstemmig en duurzaam verankerd

In Nederland wonen op dit moment naar schatting twee miljoen mensen die op de één of andere manier verbonden zijn met de geschiedenis van Nederlands-Indië/Indonesië. Sinds 2022 wordt binnen PIED gewerkt aan het digitaliseren, aansluiten, verrijken en presenteren van collecties met betrekking tot deze geschiedenis. Het resultaat hiervan is vanaf 4 oktober a.s. te bekijken op de website onsland.nl.

 

Onsland.nl brengt verhalen en perspectieven van de verschillende generaties en gemeenschappen samen en belicht hoe het verleden doorwerkt in het heden. Een belangrijk onderdeel van onsland.nl is de toegang tot lesmateriaal voor docenten en leerlingen, waarbij de gedeelde geschiedenis ook verankerd wordt in het Nederlandse onderwijs.

Hoe werkt het?

Onsland.nl maakt gebruik van collecties van diverse archieven en musea. WO2Net haalt deze bronnen en data zoveel mogelijk rechtstreeks uit de collectiebeheersystemen en databases. De collectie- of databeherende deelnemers houden de bronnen dus zelf in beheer. Binnen de infrastructuur van onsland.nl wordt alles dat over hetzelfde onderwerp of dezelfde persoon gaat aan elkaar gekoppeld en online in context gepresenteerd. De Indisch Erfgoed Thesaurus speelt hierbij een belangrijke rol.

Samenwerking

PIED is een samenwerking tussen WO2Net, het Indisch Herinneringscentrum (IHC) en de KB Metamorfoze. Metamorfoze is een project van de Koninklijke Bibliotheek (KB) en verantwoordelijk voor digitalisering. Vanuit WO2Net zijn we  verantwoordelijk voor het aansluiten van erfgoedcollecties, de koppeling en verrijking daarvan, en voor de realisatie van onsland.nl Het IHC is eigenaar en beheerder van onsland.nl en daarmee inhoudelijk en redactioneel verantwoordelijk.

Interesse?

Wilt u weten hoe u PIED kunt gebruiken of inzetten voor uw organisatie? Neem dan contact op met Jesse de Vos (jesse.de.vos@wo2net.nl) hij denkt graag met u mee.

De website onsland.nl is vanaf 4 oktober te bezoeken.

Meer projecten?

Houten speelgoed gemaakt in Kamp Westerbork. | HC kamp Westerbork

Deltaplan

Collectieontsluiting oorlogsmusea en herinneringscentra.

Afbeelding

Publieksbereik en educatie

Educatieve projecten en materialen brengen kennis over de Tweede Wereldoorlog en de relevantie daarvan voor vandaag over op een groot en jong publiek.

Oorlog voor de Rechter

Oorlog voor de Rechter

Het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) toegankelijk voor iedereen.

Wo2Net
Contactgegevens

Stichting WO2Net
Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

©2024 – Alle rechten voorbehouden