Houten speelgoed gemaakt in Kamp Westerbork. | HC kamp Westerbork

Deltaplan

Collectieontsluiting oorlogsmusea en herinneringscentra.

Deltaplan

Het Deltaplan is bedoeld om het digitale collectieaanbod van bruikbaar en zichtbaar bronnenmateriaal vanuit de herinneringssector te versterken.

Krachten bundelen

Twaalf van de bij SMH 40-45 aangesloten instellingen hebben binnen het Deltaplan de krachten gebundeld. Het gaat hier om het Airborne Museum ‘Hartenstein’, het Indisch Herinneringscentrum, het Joods Cultureel Kwartier, het Nationaal Onderduikmuseum, het Vrijheidsmuseum, Nationaal Monument Kamp Vught, het Museon, Nationaal Monument Oranjehotel, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, het Verzetsmuseum Amsterdam, het Bevrijdingsmuseum Zeeland en Nationaal Monument Kamp Amersfoort.

Al deze instellingen maken (een deel) van hun collectie beschikbaar door te standaardiseren en duurzaam te digitaliseren. Hiermee worden nieuwe presentatievormen ontwikkeld, zoals:

  • Online: via oorlogsbronnen.nl, educatieve toepassingen en Wikimedia-projecten.
  • Museaal op locatie: digitale presentatievormen in tentoonstellingen en voor educatieve toepassingen.
  • Museaal online: door presentatie van de eigen bronnen op de eigen website, verrijkt met bronnen van andere organisaties.

Gecontextualiseerde bronnen

Het Deltaplan is uitgevoerd onder regie van de SMH 40-45 en WO2Net (voorheen Netwerk Oorlogsbronnen), dat het projectmanagement voor haar rekening nam.

Het Deltaplan onderscheidt de volgende onderdelen:

  • Collectiedigitalisering: het digitaliseren van documenten, dagboeken, brieven, egodocumenten, foto’s, tekeningen, affiches, video’s en films en het digitaal fotograferen van objecten.
  • Collectietoegankelijk: het beschrijven van collecties en machineleesbaar maken van oral history interviews, het toekennen van termen uit de WO2-Thesaurus aan de collecties.
  • Online beschikbaarstelling: de metadata en gedigitaliseerde collectie-items worden vanuit gestandaardiseerde collectieregistratiesystemen online gepubliceerd en in Netwerk Oorlogsbronnen opgenomen. Als er geen wettelijke restricties zijn, worden de gedigitaliseerde objecten ook gedeeld via WikiCommons, WikiData en eventueel andere Wikimedia-platforms. Een dataexpert begeleidt de instellingen bij deze contentdata.
  • Training: het geven van praktische trainingen voor collectiebeheerders over het open delen van data, het werken met de WO2-Thesaurus van WO2Net en het beheren van collecties met standaard collectieregistratiesystemen.

Het project is inmiddels nagenoeg afgerond. Een aantal collecties moet nog worden aangesloten op oorlogsbronnen.nl. Alle deelnemers hebben inmiddels een inhoudelijk artikel opgesteld, gebaseerd op een of meerdere collectiestukken die binnen het Deltaplan gedigitaliseerd zijn. Eind 2024 zullen al deze artikelen op oorlogsbronnen.nl gepubliceerd zijn.

De uitvoering van het Deltaplan is mogelijk dankzij de steun van het Mondriaan Fonds en het Ministerie van VWS.

Meer projecten?

Programma Indisch Erfgoed Digitaal

Onsland.nl brengt verhalen en perspectieven van de verschillende generaties en gemeenschappen samen en belicht hoe het verleden doorwerkt in het heden.

Afbeelding

Publieksbereik en educatie

Educatieve projecten en materialen brengen kennis over de Tweede Wereldoorlog en de relevantie daarvan voor vandaag over op een groot en jong publiek.

Oorlog voor de Rechter

Oorlog voor de Rechter

Het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) toegankelijk voor iedereen.

Wo2Net
Contactgegevens

Stichting WO2Net
Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

©2024 – Alle rechten voorbehouden