
WO2Netwerkdag 2025 (VOL):de Tweede Wereldoorlog in verhalen
vernieuwing & begrenzing, uitdaging & ethiek
25 maart bij Beeld & Geluid (Hilversum)
Let op! WO2Netwerkdag is volgeboekt!
Momenteel is het helaas niet meer mogelijk om je aan te melden voor de netwerkdag! We zitten helemaal vol.
Wil je op de wachtlijst? Stuur dan een mail naar Dagmar van Gils onder vermelding van Wachtlijst WO2Netwerkdag. Mocht er een plek vrijkomen dan laten we dat via de mail weten.
Op 25 maart 2025 organiseren we de WO2Netwerkdag bij Beeld & Geluid in Hilversum.
Onder leiding van historicus en journalist Coks Donders gaan we met elkaar en met diverse sprekers en gasten in gesprek over de verschillende manieren waarop we vandaag én morgen een breed en divers publiek aanspreken met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Nieuwe vormen in het overbrengen van verhalen bieden kansen, maar roepen óók nieuwe vragen en dilemma’s op.
Alle WO2-verhalenvertellers
De Netwerkdag is bedoeld voor organisaties die zich bezighouden met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, zoals archieven, musea en herinneringscentra, maar ook schrijvers, theatermakers en andere publieksgerichte instellingen nodigen we van harte uit om deel te nemen.
Een divers programma
Zowel plenair als in verschillende deelsessies verkennen we de nieuwe technieken, innovatieve vertelvormen en uitdagingen in dat publieksbereik. We behandelen andere perspectieven op de Tweede Wereldoorlog, zoeken naar de verbindingen van dit oorlogsverleden met het heden, en gaan in op vraagstukken en grenzen die hierbij een rol spelen. Ook onderzoeken we hoe we WO2-verhalen relevanter kunnen maken voor jongere generaties. Daarnaast wisselen we kennis en ervaringen uit en gaan we in gesprek over actuele ontwikkelingen en ethische dilemma’s.
Netwerk- & inspiratiedag
Behalve sprekers uit onze eigen sector bieden we ook inspirerende inzichten uit andere vakgebieden, om daaruit best practices en nieuwe ideeën op te doen.
Aanmelden gestopt.
Helaas kan je je niet meer aanmelden. Door overweldigende interesse zitten we helemaal vol.
We kijken uit naar een inspirerende dag vol kennisdeling, discussie en ontmoeting!
Programma
09.30 - 10.30 uur
Inloop & registratie
10.30 uur
Start & opening Netwerkdag
10.30 - 12.00 uur: Plenaire sessie
Storytelling is meer dan alleen verhalen vertellen; het gaat ook over ethische en technische keuzes, en de verantwoordelijkheid van makers. Wat vertel je wel en wat niet? Hoe beïnvloeden nieuwe media de manier waarop verhalen worden verteld?
Dr. Berber Hagedoorn bespreekt hoe storytelling is veranderd door de tijd heen: niet alleen curatoren bepalen narratieven, maar ook het publiek speelt een rol. Met concrete voorbeelden uit televisie- en archiefmateriaal, waaronder Euscreen, laat ze zien welke keuzes makers maken en waar het soms mis kan gaan. Ook onderzoekt ze of crossmedia storytelling verhalen krachtiger maakt of juist fragmenteert. Aan de hand van best practices uit haar onderzoek maakt ze inzichtelijk hoe WO2-verhalen op een aansprekende manier kunnen worden overgedragen aan verschillende doelgroepen. De lezing biedt ruimte voor discussie over de balans tussen historische verantwoordelijkheid en publieksgericht vertellen.
In deze sessie laat Tijmen Dokter zien hoe theater een middel kan zijn om historische verhalen te vertellen. In een theatrale vertelling neemt hij ons mee in zijn creatieve proces. Hoe komt hij van historische bronnen tot een theatrale vertelling? Welke mogelijkheden biedt theater die andere vertelvormen niet hebben? En waar botst artistieke vrijheid op historische correctheid?
Sprekers: Dr. Berber Hagedoorn (Assistant Professor Media Studies & Audiovisual Culture, University of Groningen) & Tijmen Dokter (theatermaker en historicus).
12.00 - 13.00 uur
Lunch
13.00 - 13.45 uur: Deelsessies 1
Kunst en cultuur kunnen krachtige verhalendragers zijn, ook voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Maar wat vinden we daarin verrijkend en wat kan duidelijk niet? Waar liggen die grenzen en door wie of wat wordt dat bepaald?
Onder leiding van onderzoeker en bijzonder hoogleraar Kees Ribbens gaan verhalenvertellers, podcastmakers, striptekenaars, theater- en televisiemakers met elkaar in gesprek over de kracht en beperkingen van de inzet van verschillende media.
Panelgesprek onder leiding van Kees Ribbens (senior onderzoeker bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust-, en Genocidestudies en bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam). Panelleden: Tobi Dahmen (illustrator en striptekenaar), Jordy Hubers (podcastmaker), Tijmen Dokter (theatermaker en historicus), Zoscha van Erkel (Artistiek producent jongerenprojecten Theater Na de Dam).
Hoe maak je van jouw data een krachtig en relevant verhaal? Welk verhaal past bij jouw collectie en hoe zorg je dat het aansluit bij jouw publiek? Samen met de redactie van Pointer onderzoeken we hoe je met data-gedreven verhalen een breed publiek kunt bereiken.
Data- en onderzoeksjournalist Jerry Vermanen deelt inzichten uit het onderzoek naar het digitale bestand van de Verkaufsbücher, en de onverwachte verhalen die hieruit voortkwamen. Daarna gaan we kijken hoe jouw eigen collectiedata kunnen bijdragen aan een groter bereik. Het wordt een interactieve sessie, dus denk alvast na over welke verborgen verhalen jouw data zouden kunnen onthullen!
Interactieve sessie met Jerry Vermanen (data- en onderzoeksjournalist Pointer), Daan Raven (technisch dataspecialist WO2Net), Micon Schorsij (senior technisch informatiespecialist WO2Net).
Let op: deze sessie is volgeboekt. Het is niet meer mogelijk om je voor deze sessie aan te melden.
Waarom is het belangrijk historische gebeurtenissen van verschillende kanten te bekijken? En hoe ga je vervolgens om met die verschillende perspectieven? Welke middelen en methoden zijn er om meerstemmigheid in de WO2-verhalen terug te laten komen, zodanig dat het bijdraagt aan een beter begrip van de gebeurtenissen?
Tijdens deze sessie bekijken we de WO2-geschiedenis met andere ogen. Lisa Aarsen neemt ons mee in het belang van multiperspectiviteit en meerstemmigheid bij de ontwikkeling van tentoonstellingen en educatieve projecten en producten in het IHC. Sebastiaan Vonk zal ingaan op de verschillend perspectieven op het oorlogsverhaal en de geschiedenis daarvan.
Onder begeleiding van Yvonne van Genugten reflecteren directeuren van WO2-instellingen op hun recente werkbezoek aan Indonesië. Hoe heeft deze reis hun kijk op de geschiedenis veranderd? Welke nieuwe perspectieven en inzichten hebben ze opgedaan, en wat is de waarde van het bezoeken van historische plekken? Een inspirerend gesprek over de impact van erfgoed in een internationale context.
Panelgesprek geleid door Yvonne van Genugten. Sprekers: Lisa Aarsen (Indisch Herinneringscentrum), Sebastiaan Vonk (Black Liberators), Lisette Mattaar (Oorlogsgravenstichting), Jeroen van den Eijnde (Nationaal Monument Kamp Vught)
Hoe zorg je ervoor dat jouw online collecties over de Tweede Wereldoorlog interessant en begrijpelijk zijn voor een groot publiek? Hoe speel je goed in op vragen en behoeften van burgers, die vaak helemaal niet bedreven zijn in archiefonderzoek? En welke technologieën kun je inzetten om de toegankelijkheid en beleving te verbeteren, nu en in de toekomst?
Tijdens deze sessie gaan specialisten in gesprek over manieren om digitale WO2-collecties beter aan te laten sluiten bij het publiek van nu. We nemen afscheid van inventarissen en ingewikkelde zoekfuncties en gaan op zoek naar een drempelvrij archief voor iedereen!
Sprekers en panelleden: Nico Vriend, Noord-Hollands Archief, Lizzy Jongma, WO2Net, Edwin Klijn, WO2Net, Marc Holtman, Stadsarchief Amsterdam, Tessa Bouwman, HC Kamp Westerbork, Merel Geerlings, Stadsarchief Amsterdam.
14.00 - 14.45 uur: Plenaire sessie
Onze blik op de Tweede Wereldoorlog wordt bepaald door dominante narratieven. Hoe maak je ruimte voor onderbelichte perspectieven in een geschiedenis waarvan zoveel is vastgelegd? Maartje vertelt over het reconstrueren van de oorlog van haar overgrootmoeder en diens Zeeuwse dienstbode, waarbij ze zich concentreerde op het huishouden en het gevoelsleven. En ze legt uit waarom juist de podcast zich als medium goed voor dit soort verhalen leent.
De podcast ‘Mina & Mevrouw’ is een Prospektor/VPRO productie die begin 2024 werd uitgezonden bij het historische programma OVT op NPO Radio 1.
Spreker: Maartje Duin (radio- en podcastmaker).
15.15 - 16.00 uur: Deelsessies 2
De openbare ruimte biedt eindeloze mogelijkheden om mensen te bereiken, maar hoe zorg je ervoor dat jouw boodschap opvalt en écht aankomt? Wat het onderwerp ook is, de uitdaging is om de juiste toon, vorm en plek te vinden. Wat werkt wel en wat juist niet? Hoe speel je in op de beleving van voorbijgangers of deelnemers? Oftewel: hoe pak je dat slim aan?
In deze sessie neemt Marieke van Kessel je mee in de Bridge to Liberation. Elke september herdenkt Arnhem de Slag om Arnhem, maar met het afnemen van het aantal veteranen vervaagt de herinnering. Bridge to Liberation brengt deze geschiedenis op een vernieuwende en waardige manier tot leven door kunst, film en muziek te combineren in een interactieve ervaring.
De Liberation Route heeft routes door heel Europa, allemaal in de publieke ruimte. Wat is er door de loop van de jaren heen veranderd in hun publieke uitingen en waar lopen ze tegenaan? Vaak zoeken zij de samenwerking met anderen om hun publiek te verbreden, hoe komen deze samenwerkingen tot stand en waar moet rekening mee gehouden worden? Gert-Jan en Gerjan vertellen er alles over.
Sprekers: Marieke van Kessel (Bridge to Liberation), Gerjan Brinksma (Liberation Route Europe), Gert-Jan Jacobs (Liberation Route Europe)
Om een breder publiek te bereiken, zetten WO2-instellingen steeds vaker innovatieve presentatiemiddelen in, waaronder zintuiglijke en digitale ervaringen die diepe impact kunnen maken. Deze zogeheten immersieve ervaringen dompelen bezoekers onder in een andere wereld en bieden nieuwe mogelijkheden om de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog over te brengen. Maar hoe pas je deze technologie verantwoord toe? Waar ligt de grens tussen impact en historische integriteit? En welke rol speelt authenticiteit in het creëren van betekenisvolle ervaringen? Een sessie over de kracht én de verantwoordelijkheid van immersieve WO2-ervaringen.
Onder leiding van Charlotte van Dijk gaan we hierover in gesprek met vier specialisten uit het veld. Micha Bruinvels vertelt over de VR-dilemmaworkshop van Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Lars Rustenburg deelt zijn ervaringen met de tentoonstelling in escape room-vorm van Oorlogsmuseum Medemblik , Tom Brink van de Anne Frank Stichting neemt ons mee naar de recent geopende replica van het Achterhuis in New York, en Maartje Wegdam belicht de totstandkoming en reacties op de VR-voorstelling ‘Lacuna’, over Sonja die zich niets kan herinneren van het moment in haar vroege jeugd waarop haar leven gered werd: toen ze in 1943 voorgoed van haar ouders werd gescheiden.
Panelgesprek onder leiding van Charlotte van Dijk (WO2Net). Panelleden: Micha Bruinvels [NMKA], Lars Rustenburg [Oorlogsmuseum Medemblik], Tom Brink [Anne Frank Stichting], Maartje Wegdam (Lacuna]
Kunstmatige intelligentie (A.I.) wordt steeds vaker toegepast in onze sector. Beelden van Anne Frank komen tot leven, archieven krijgen een stem via avatars, handschriftherkenning en documentclassificaties door A.I. dragen in een rap tempo bij aan de toegankelijkheid van archieven en collecties voor een breed publiek.
A.I. maakt het mogelijk om archieven interactiever te maken, verborgen verhalen te ontsluiten en publiek op nieuwe manieren te betrekken. Maar hoe past dat binnen onze ethische kaders? Hoe gaan we om met de hallucinaties van A.I. en bias? En wie bepaalt de grenzen van verantwoord gebruik?
Tijdens dit gesprek verkennen we zowel de kansen als de risico’s van A.I. in de context van WO2-erfgoed. Waar liggen de mogelijkheden om herinneringen levend te houden en wanneer lopen we het risico het verleden te vervormen?
Gesprek tussen Kees Ribbens (NIOD), Heleen Wilbrink (Utrechts Archief), Peter Gorgels (Rijksmuseum) en Wytse Koetse (Filmmaker)
Hoe zorg je ervoor dat jongeren zich verbinden met WO2-erfgoed? Wat zijn de beste manieren om de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog relevant en toegankelijk te maken voor de nieuwe generatie?
In deze sessie verkennen we creatieve en impactvolle methoden om jongeren op een eigentijdse manier te betrekken bij het verhaal van de oorlog, zodat het verleden een betekenisvolle plaats krijgt in hun heden en toekomst.
In deze workshop introduceert Karen Polak (Anne Frank Stichting) Stories that Move, de gratis online toolbox voor onderwijs over diversiteit en discriminatie. Centraal staan de ervaringen van Europese jongeren. In de module ‘Verhalen uit het verleden’ maak je kennis met mensen die te maken hebben gehad met antisemitisme, racisme, of als Roma of LHBTQI+’er gediscrimineerd en vervolgd zijn. Onder moderatie van Marc van Berkel werken we in kleine groepen samen om ideeën uit te wisselen over de gevolgen die discriminatie voor mensen heeft.
Workshop met Marc van Berkel (bijzonder hoogleraar Holocausteducatie) en Karen Polak (Anne Frank Stichting).
16.00 - 16.45 uur: Plenaire sessie (debat)
Verbinden van de WO2-geschiedenis met het heden, om deze geschiedenis relevant te houden. Het wordt vaak gezegd, maar lang niet altijd gedaan. Waarom is die verbinding zo belangrijk? En waarom voelen we tegelijkertijd de neiging om er juist van weg te blijven?
Vragen die meer vragen oproepen. Hoe ga je om met de worsteling tussen historische nuance en actuele interpretaties? Welke keuzes maak je als je wél expliciet de link legt met het heden? Wie benoemt de ‘roze olifant’? En wat gebeurt er als de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust worden ingezet voor hedendaagse politieke agenda’s? Hoe voorkom je misbruik, of reageer je als erfgoedsector op deze ontwikkelingen?
In dit debat draait het niet alleen om herinneren, maar ook om de verantwoordelijkheid van hoe we die herinnering inzetten en doorgeven.
Panelgesprek onder leiding van Coks Donders. Panelleden: Emile Schrijver (Joods Cultureel Kwartier), Jaïr Stranders (Theater na de Dam), Anke van der Laan (Nationaal Monument Oranjehotel), Dirk Staat (Nationaal Militair Museum).
17.00 uur
Afsluiting & borrel

Sprekers plenaire sessies
Moderator netwerkdag
Coks Donders
Coks Donders is journalist en historicus, met als specialisatie de Tweede Wereldoorlog en Amerika. Als publiekshistoricus houdt ze zich bezig met het zo toegankelijk mogelijk maken van geschiedenis voor een groot publiek. Tegelijkertijd onderzoekt ze het vraagstuk hoe mensen in het dagelijks leven omgaan met geschiedenis.
Foto: Tom Cornelissen

Muzikale omlijsting
LIEN
Lien schrijft gevoelige liedjes met onverwachte wendingen en scherpe teksten. Haar stijl is een mix van pop en kleinkunst. Ze maakt en speelt liedjes over onderwerpen die haar raken, waarbij ze haarzelf en de luisteraar regelmatig een spiegel voorhoudt. Lien treedt op in het theater met haar eigen programma's.
Foto: Tessa Veldhorst van De Schaapjesfabriek

Plenaire sprekers deel 1
Dr. Berber Hagedoorn
Plenaire sessie ‘De techniek en ethiek van storytelling, van bron tot bühne’
Dr. Berber Hagedoorn is Universitair Docent Media Studies & Audiovisuele Cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen en gespecialiseerd in storytelling en schermcultuur. Ze onderzoekt de kracht van beeld en geluid in het hedendaagse medialandschap en hoe audiovisueel erfgoed bijdraagt aan ons cultureel geheugen. Met haar expertise in digitale media en cross mediale verhalen laat ze zien hoe we geschiedenis op nieuwe, impactvolle manieren kunnen vertellen.
Foto: Sebastiaan ter Burg

Tijmen Dokter
Plenaire sessie ‘De techniek en ethiek van storytelling, van bron tot bühne’
Tijmen Dokter is theatermaker en historicus. Sinds zijn jeugd is hij gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog. Hij houdt ervan om historische kennis op een toegankelijke, enthousiaste manier over te dragen. Hij doet dat onder meer in het theater, voor televisie en in de podcast ‘Radio Oranje’. Naast zijn werk als zelfstandig publiekshistoricus is hij reserveofficier bij Defensie.
Foto: Dennis Vloedmans

Plenaire spreker deel 2
Maartje Duin
Maartje Duin is radio- en podcastmaker die met haar verhalen op een bevlogen en vernieuwende manier maatschappelijke thema’s tot leven brengt. Ze combineert journalistieke diepgang met creatieve experimenten. In haar podcasts, zoals De plantage van onze voorouders, Moslima, Podkas: Pawel, de Poolse Plukker en Mina & Mevrouw, behandelt ze thema’s als vrouwengeschiedenis, het slavernijverleden, arbeidsmigratie en beeldvorming. Haar werk weet een breed publiek te raken en brengt gesprekken op gang.
Foto: Eefjes Photography




Plenaire sprekers deel 3
Emile Schrijver
Emile Schrijver is algemeen directeur van het Joods Cultureel Kwartier en bijzonder hoogleraar Geschiedenis van het Joodse boek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij staat bekend om zijn expertise in Joodse boekcultuur, is conservator van de Braginsky Collection in Zürich en hoofdredacteur van de Encyclopedia of Jewish Book Cultures. Zelf schrijft Emile Schrijver romans.
Foto: Monique Kooijmans
Anke van der Laan
Anke van der Laan is opgeleid als museoloog en leidt sinds 2018 het Nationaal Monument Oranjehotel in Den Haag. Eerder werkte ze als Hoofd Tentoonstellingen en Collecties bij het Frans Hals Museum en de Hallen in Haarlem, en als directeur van de Stadsgalerij in Heerlen.
Foto: ‘Werkend in Beeld’
Jaïr Stranders
Jaïr Stranders is artistiek leider van Theater Na de Dam. Daarnaast is hij actief als bestuurslid van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam en de Amsterdamse Kunstraad, en is hij voorzitter van zowel het Comité Herdenking Februaristaking 1941 als Oy Vey. Naast zijn werk in theater en erfgoed is hij ook docent filosofie.
Foto: Nichon Glerum
Dirk Staat
Dirk Staat studeerde militaire geschiedenis in Leiden. Na gewerkt te hebben bij de Sectie Militaire Geschiedenis van de Koninklijke Landmacht was hij tien jaar lang Hoofd van Museum Bronbeek. In 2004 ging hij aan de slag als Directeur Collecties in het Legermuseum in Delft. Hij werkte jarenlang aan de realisatie van het Nationaal Militair Museum en is daar sinds 2014 werkzaam als Conservator Public History.
Sprekers deelsessies

Charlotte van Dijk
Deelsessie: Historische sensatie 2.0: over integriteit en impact van immersieve WO2-experiences
Als collectiespecialist bij Stichting WO2Net houdt Charlotte van Dijk zich bezig met alles op het gebied van collectie. Haar kennis op het gebied van digitalisering, bijvoorbeeld objectfotografie, tot beheer & behoud en CHV-projecten zet zij graag in voor collectie-beherende instellingen uit de sector, onder meer via het WO2Net CollectieOverleg en CollectieLoket.
Voordat Charlotte bij WO2Net kwam werken was zij werkzaam op het gebied van collecties voor SMH 40-45. Daar werkte ze aan het Deltaplan Digitalisering voor twaalf musea en ondersteunde zij het netwerk.
Foto: Ton Bennemeer

Daan Raven
Deelsessie: Data stories: breng jouw data tot leven!
Daan Raven is Technisch Dataspecialist bij Stichting WO2Net en werkt aan innovatieve manieren om WO2-geschiedenis digitaal toegankelijk te maken. Bij projecten als Oorlogsbronnen.nl en Oorlog voor de Rechter combineert hij technologie en historische inhoud om data om te zetten in bruikbare inzichten. Zijn focus ligt op het vertalen van complexe datasets naar toegankelijke toepassingen, altijd met oog voor de eindgebruiker en de historische context.
Foto: Ton Bennemeer

Edwin Klijn
Deelsessie: Zoeken zonder zorgen: van archiefzaal naar thuisbrowser
Edwin Klijn is historicus en projectmanager bij WO2Net, waar hij zich bezighoudt met digitalisering van WO2-collecties. Digitale en online archieven maken het mogelijk om historische collecties naar een breed publiek te brengen op een manier die voorheen ondenkbaar was. Edwin ziet digitalisering als een kans om de relevantie van historische collecties te vergroten, en het publiek online informatie aan te reiken waarmee zij zélf collecties kunnen ontdekken. Edwin werkt vanuit WO2Net momenteel als projectleider van Oorlog voor de Rechter.
Foto: Ton Bennemeer

Gerjan Brinksma
Deelsessie: Publiek bereiken in de openbare ruimte; hoe doe je dat (goed)?
Gerjan Brinksma is als historicus werkzaam in de erfgoedsector. Voor de LRE Foundation is hij betrokken bij het onderzoeken en schrijven van verhalen over de bevrijding van Overijssel (Liberation Route). Daarnaast werkt Gerjan als projectmedewerker bij Collectie Overijssel en de Athenaeumbibliotheek.
Fotograaf: Edwin Goed

Gert-Jan Jacobs
Deelsessie: Publiek bereiken in de openbare ruimte; hoe doe je dat (goed)?
Gert-Jan Jacobs is sinds 2017 werkzaam voor de LRE Foundation, een internationale netwerkorganisatie die zich inzet om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden, relevant en toegankelijk te maken, met de focus op een jongere doelgroep. Gert-Jan houdt zich bezig met projecten, communicatie en de reisindustrie. Hij heeft een achtergrond in de marketing voor de vrijetijdseconomie, waaronder het herinneringstoerisme in Oost-Nederland.

Heleen Wilbrink
Deelsessie: A.I.: uitdagende mogelijkheden of een donkere toekomst?
Heleen Wilbrink is ondernemer en programmamanager en teamcoördinator bij Het Utrechts Archief , waar zij projecten leidt die online, (linked open) data, cultuur en vaak ook Artificial Intelligence (A.I.) combineren. Heleen is gespecialiseerd in het creëren van online platforms en websites, waarbij zij samenwerkt met de culturele instellingen, ontwikkelaars, ontwerpers, A.I.-specialisten, de klant en gebruikers. Naast projectmanager houdt zij zich bezig met de validatie met gebruikers, testen, crowdsourcing en A.I.-training.

Jeroen van den Eijnde
Deelsessie: Ruim baan voor andere perspectieven op de WO2-geschiedenis!
Jeroen van den Eijnde is directeur Nationaal Monument Kamp Vught. Hij studeerde als historicus af aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het herinneringscentrum werd in 1990 geopend door koningin Beatrix en werd uitgebreid in 2002. In 2019 opende koning Willem-Alexander een wederom uitgebreid en geheel vernieuwd museum. In 2024 ontving het herinneringscentrum bijna 98.000 bezoekers. Op een deel van het voormalige concentratiekamp Vught is sinds 1951 een woonoord voor Molukkers gevestigd.
Fotograaf: Ruud Strobbe

Jerry Vermanen
Deelsessie: Data stories: breng jouw data tot leven!
Jerry Vermanen is data- en onderzoeksjournalist bij Pointer (KRO-NCRV). Met open data en OSINT ontmaskert hij o.a. zorgmiljonairs, spoort hij online oplichters op en onderzoekt hij al bijna vijf jaar hoe Joods vastgoed tijdens de Tweede Wereldoorlog in foute handen kwam. Afgelopen jaar maakte hij samen met collega Klaas den Tek de podcast Het Escortbedrog, over het grootste en meest beruchte escortbureau van Nederland. Voor zijn onderzoeken won hij meerdere keren de prestigieuze (data)journalistieke prijzen De Tegel en Sigma Awards.

Jordy Hubers
Deelsessie: Kunst & Cultuur in Storytelling
Jordy Hubers is podcastmaker en verantwoordelijk voor de succesvolle podcast De Verdwenen SS’er voor Nationaal Monument Kamp Amersfoort, die meer dan 1,5 miljoen downloads behaalde en vele (inter)nationale awards won. Hij werkt momenteel aan verschillende WO2-gerelateerde podcasts.

Karen Polak
Deelsessie: Holocausteducatie: Stories that move!
Karen Polak is historica en onderwijskundige en werkt ruim 30 jaar bij de Anne Frank Stichting. Haar werk richt zich op het ontwikkelen van educatieve tools die jongeren op een impactvolle manier betrekken bij belangrijke maatschappelijke thema’s. Als projectleider was zij ook betrokken bij de ontwikkeling van ‘Stories that Move. Tools tegen discriminatie’, een initiatief waaraan een team van onderwijskundigen uit zeven landen meewerkte.
Foto: Simon Lupták

Kees Ribbens
Deelsessie: Kunst & Cultuur in Storytelling & A.I.: uitdagende mogelijkheden of een donkere toekomst?
Kees Ribbens is senior onderzoeker bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust-, en Genocidestudies en bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, gespecialiseerd in de populaire verbeelding van oorlog en massaal geweld. Hij onderzoekt hoe herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in woord en beeld worden vormgegeven en steeds opnieuw van betekenis worden voorzien. Met zijn brede kennis van historische cultuur en representatie brengt hij waardevolle inzichten in hoe WO2-geschiedenis wordt verteld en beleefd.

Lars Rustenburg
Deelsessie: Historische sensatie 2.0: over integriteit en impact van immersieve WO2-experiences
Lars Rustenburg is museumdirecteur van Oorlogsmuseum Medemblik . In dit museum wordt gestreefd naar de perfecte balans tussen educatie en beleving. Een succesvol voorbeeld hiervan is de Experience Tours, gebaseerd op het Escaperoom-concept, die bezoekers op een interactieve manier betrekken bij de geschiedenis.
Foto: Oorlogsmuseum Medemblik

Lisa Aarsen
Deelsessie: Ruim baan voor andere perspectieven op de WO2-geschiedenis!
Lisa Aarsen is medewerker educatie bij het Indisch Herinneringscentrum (IHC).

Lisette Mattaar
Deelsessie: Ruim baan voor andere perspectieven op de WO2-geschiedenis!
Lisette Mattaar is directeur-bestuurder van de Oorlogsgravenstichting waar zij zich inzet voor het beheer en onderhoud van de Nederlandse oorlogsgraven en het levend houden van de herinnering van alle 180.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers. Een rol die nauw aansluit op haar voorgaande functies als directeur-bestuurder bij het vfonds en directeur van Humanity House. Lisette studeerde International Business Studies (MBA) en Ontwikkelingsstudies (minor) en woont met haar gezin in Broek in Waterland.
Fotograaf: Rob Gieling Fotografie

Lizzy Jongma
Deelsessie: Zoeken zonder zorgen: van archiefzaal naar thuisbrowser
Lizzy Jongma is historica en technisch projectleider van o.a. Oorlogsbronnen.nl en Oorlog voor de Rechter , waar ze zich richt op het gebruik van technologie om WO2-collecties toegankelijker en betekenisvoller te maken. Met haar ervaring in digitalisering en erfgoed zoekt ze voortdurend naar manieren om betere verhalen te vertellen en nieuwe inzichten te bieden. Tijdens het panelgesprek deelt ze haar expertise over hoe digitale innovaties kunnen helpen om online collecties beter te laten aansluiten bij het publiek.
Foto: Ton Bennemeer

Maartje Wegdam
Deelsessie: Historische sensatie 2.0: over integriteit en impact van immersieve WO2-experiences
Als documentairemaker bekijkt Maartje Wegdam haar onderwerpen door een persoonlijke en psychologische lens, waarbij zij zoekt naar innovatieve vertelvormen. Maartje regisseerde met Nienke Huitenga de Virtual Reality-documentaire Lacuna (2025) in samenwerking met Podium Biarritz.
Lacuna ging onlangs in première op het IFFR en verbeeldt de gefragmenteerde herinneringen van hoofdpersoon Sonja de Lange aan haar vroegste jeugd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sonja neemt je mee door vertekende, ongrijpbare beelden en herinterpretaties. Een waargebeurd verhaal dat van Paramaribo via Amsterdam naar de psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch voert.
Foto: Studio Biarritz

Marc van Berkel
Deelsessie: Holocausteducatie: Stories that move!
Marc van Berkel is bijzonder hoogleraar Holocausteducatie aan de Radboud Universiteit en werkt als docentenopleider aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Daarnaast is hij lid van de Nederlandse delegatie bij de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA). Zijn werk richt zich op het ontwikkelen van educatieve programma’s die de herinnering aan de Holocaust levend houden en het belang van educatie in het bestrijden van antisemitisme en discriminatie benadrukken.

Marc Holtman
Deelsessie: Zoeken zonder zorgen: van archiefzaal naar thuisbrowser
Marc Holtman is hoofd Toegankelijkheid en Digitale Innovatie bij het Stadsarchief Amsterdam. Sinds 2001 zet hij zich in voor het optimaliseren van de digitale toegankelijkheid van archieven voor een breed publiek. De missie daarbij is Totaal Digitaal: het integraal doorzoekbaar maken van de geschiedenis van Amsterdam met inzet van innovatieve raadpleegoplossingen. Marc is daarnaast bestuurslid van KVAN en trekt in die rol het concept van het archief als Informatie Nutsvoorziening.

Marieke van Kessel
Deelsessie: Publiek bereiken in de openbare ruimte; hoe doe je dat (goed)?
Vanuit haar interesse in de impact van oorlog op mensen werkt Marieke van Kessel aan projecten om connectie maken met mensen in de openbare ruimte. Sinds 2014 is zij zakelijk leider en producent van Bridge to Liberation, dat door het creëren van belevingen het verleden, het heden en de toekomst wil verbinden in een herdenkingsevenement. Daarbij werkt ze ook aan videomappings, podwalks, documentaires, buitenexpo’s en meer. Allemaal om de connectie te maken tussen heden-verleden en tussen de locaties waar de mensen verblijven.

Merel Geerlings
Deelsessie: Zoeken zonder zorgen: van archiefzaal naar thuisbrowser
Merel Geerlings werkt als metadataspecialist en projectleider bij het Stadsarchief Amsterdam. Ze volgde Algemene Cultuurwetenschap aan de UvA en studeerde cum laude af aan de Archiefschool. Haar scriptie over Records in Contexts was medewinnaar van de F.J. Duparcprijs 2022.

Micha Bruinvels
Deelsessie: Historische sensatie 2.0: over integriteit en impact van immersieve WO2-experiences
Micha Bruinvels is een gedreven verbinder en innovator op het snijvlak van geschiedenis, journalistiek en storytelling. Sinds drie jaar is hij directeur van het Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Daarvoor vervulde hij jarenlang de functie van directeur wedstrijden bij World Press Photo. In de loop der jaren is Micha meermalen vrijwillig betrokken geweest bij projecten die zich richten op beeldcultuur en de Tweede Wereldoorlog.
Fotograaf Roger Cremers

Micon Schorsij
Deelsessie: Data stories: breng jouw data tot leven!
Micon Schorsij is senior technisch informatiespecialist bij WO2Net en gespecialiseerd in het analyseren en modelleren van historische persoonsgegevens. Voor platforms als Oorlogsbronnen.nl en OnsLand.nl vertaalt hij data naar toegankelijke en inzichtelijke informatie. In het verleden werkte hij onder meer aan het Diamantbewerkersproject van het IISG, waar hij de Linked Data-modellering van de ANDB archieven verzorgde, en de informatie hieruit ontsloot via datastories.
Foto: Ton Bennemeer

Nico Vriend
Deelsessie: Zoeken zonder zorgen: van archiefzaal naar thuisbrowser
Nico vriend is historicus en archivaris en werkzaam als adviseur toegankelijkheid & innovatie bij het Noord-Hollands Archief. Hij leidde diverse projecten waarin historische collecties beter doorzoekbaar zijn gemaakt door inzet van nieuwe technieken als tekst- en beeldherkenning en Linked Data.
Foto: FKK drukwerk

Peter Gorgels
Deelsessie: A.I.: uitdagende mogelijkheden of een donkere toekomst?
Peter Gorgels is de Manager Digitale Producten van het Rijksmuseum, waaronder de corporate website, de Rijksmuseum-app en de onlangs vernieuwde Collectie online met de AI inspiratietool “Kunstverkenner”.
Hij is betrokken als adviseur, projectmanager en formatontwikkelaar bij vrijwel elk digitaal product. Hij zoekt altijd naar innovatieve manieren om de interactie van het publiek met de collectie van het Rijksmuseum te verbeteren.

Sebastiaan Vonk
Deelsessie: Ruim baan voor andere perspectieven op de WO2-geschiedenis!
Sebastiaan Vonk studeerde Amerikanistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij specialiseerde zich onder meer in hoe oorlogen herdacht en herinnerd worden. Ook als voorzitter van de Fields of Honor Foundation en projectleider van Stichting Black Liberators of the Netherlands zet hij zich in de praktijk in voor het levend houden van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Sebastiaan gelooft erin dat kennis van deze geschiedenis kan leiden tot engagement in de hedendaagse wereld, en ook tot een beter begrip van deze wereld. Daarvoor zoekt hij naar persoonlijke en nieuwe manieren van herdenken en herinneren.
Fotograaf Rob Gieling

Tessa Bouwman
Deelsessie: Zoeken zonder zorgen: van archiefzaal naar thuisbrowser
Tessa Bouwman is historicus en conservator digitale collectie bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Ze coördineert de (door)ontwikkeling van Westerbork Digitaal, een platform met collectiestukken, persoonsgegevens en uitgebreide achtergrondinformatie over de geschiedenis van kamp Westerbork. Van 2016 tot 2022 werkte ze bij de Gedenkstätte Bergen-Belsen in Duitsland, waar ze zich onder andere bezighield met het gebruik van digitale tools en social media voor onderzoek en educatie over de Holocaust.
Fotograaf: Sake Elzinga

Tobi Dahmen
Deelsessie: Kunst & Cultuur in Storytelling
Tobi Dahmen is illustrator en striptekenaar, met een achtergrond in Visuele Communicatie aan de Hogeschool Düsseldorf. Sinds zijn debuut in 2015 met de autobiografische graphic novel Fahrradmod, heeft hij verschillende strips gepubliceerd, waaronder Nächstes Jahr In en in de bundel Het Onvoorstelbare Verbeeld. Zijn nieuwste werk, Columbusstraße – a Family History 1935 -1945, vertelt het verhaal van zijn eigen familie tijdens de Tweede Wereldoorlog en biedt een persoonlijke en visuele benadering van deze geschiedenis.
Fotograaf: Marije Salverda

Tom Brink
Deelsessie: Historische sensatie 2.0: over integriteit en impact van immersieve WO2-experiences
Tom Brink is sinds 2013 Hoofd Collecties en Presentaties bij de Anne Frank Stichting. Onder zijn leiding heeft het Anne Frank Huis meerdere belangrijke presentaties, publicaties en tentoonstellingen ontwikkeld, waaronder ‘Anne Frank The Exhibition’, die in januari 2025 in New York is geopend.
Tom begon zijn professionele loopbaan in het onderwijs als geschiedenisdocent. Later maakte hij de overstap naar de uitgeverswereld, waar hij werkte als auteur en redacteur van geschiedenisboeken. Zijn rol breidde zich vervolgens uit naar de ontwikkeling van digitale (educatieve) content. Ook was Tom manager bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, waar hij onder meer als programmamanager verantwoordelijk was voor de online educatie projecten en een grootschalig audiovisueel digitaliseringsproject.

Wytse Koetse
Deelsessie: A.I.: uitdagende mogelijkheden of een donkere toekomst?
Wytse Koetse is een Amsterdamse filmmaker, gespecialiseerd in het maken van online video’s voor merken en bedrijven. Hij combineert zijn filmische expertise met innovatieve AI-technieken om nieuwe manieren van visueel vertellen te verkennen. Naast zijn commerciële werk richt hij zich ook op documentaires, waarbij hij de schoonheid van alledaagse momenten vastlegt. Hij helpt merken en bedrijven om hun verhaal op een creatieve en authentieke manier tot leven te brengen.

Yvonne van Genugten
Deelsessie: Ruim baan voor andere perspectieven op de WO2-geschiedenis!
Yvonne van Genugten is directeur-bestuurder van het Indisch Herinneringscentrum in Den Haag en ook voorzitter van de Stichting Musea en Herinneringscentra ’40-’45. Zij studeerde Indonesische talen en culturen in combinatie met bedrijfskunde aan de Universiteit Leiden.
Het Indisch Herinneringscentrum (IHC) is een van de vijf nationale herinneringscentra van de Tweede Wereldoorlog in Nederland.
Foto: Serge Ligtenberg

Zoscha van Erkel
Deelsessie: Kunst & Cultuur in Storytelling
Zoscha van Erkel is artistiek producent jongerenprojecten bij Theater Na de Dam. Daarnaast werkt zij als theatermaker op verschillende plekken en als regieassistent en acteur bij jeugdtheatergezelschap Het Houten Huis. Zij vindt theater een mooie vorm om verschillende perspectieven van de geschiedenis te belichten. In het bijzonder vindt ze het belangrijk om jongeren te leren naar meerdere perspectieven te kijken, te luisteren en hen dat door middel van theater te laten ervaren. Zo verbreed je de wereld van jongeren en vergroot je hun inlevingsvermogen.
Foto: Nichon Glerum
Praktische informatie
Beeld & Geluid
Media Parkboulevard 1, 1217 WE Hilversum
Inloop 09:30 uur
Start programma 10:30 uur
Borrel vanaf 17:00 uur
Aanmelden
Aanmelden voor de WO2Netwerkdag is niet meer mogelijk. Momenteel zijn we helemaal volgeboekt.
Vragen? Mail info@wo2net.nl
Direct naar

©2024 – Alle rechten voorbehouden