Verslag bijeenkomst 17 oktober
Meerstemmigheid in WO2-collecties: omgaan met taal, terminologie, presentatievormen en publieksbereik
Verslag bijeenkomst 17 oktober
Op donderdag 17 oktober 2024 vond de bijeenkomst ‘Meerstemmigheid in WO2-collecties: omgaan met taal, terminologie, presentatievormen en publieksbereik’ plaats in De Kleine Werf in Amsterdam. In de inspirerende setting van deze kleine vergaderlocatie en onder begeleiding van moderator Marit van Dijk (Onderzoeker Lectoraat van de Reinwardt Academie) kwamen 30 professionals van diverse organisaties uit het WO2 erfgoedveld samen om vraagstukken omtrent meerstemmigheid in WO2-collecties te bespreken.
We bedanken de gastsprekers Marg van der Burgh (Programmamanager Verbonden digitaal Erfgoed, Koninklijke Bibliotheek), Jac Lemmens (Gemeentearchivaris Roermond en Weert), Didi van Trijp (Conservator MuseonOmniversum) en Micha Bruinvels (Directeur Nationaal Monument Kamp Amersfoort) en alle aanwezigen voor hun bijdrage en betrokkenheid. Het was een inspirerende en waardevolle dag.
Het verslag van de bijeenkomst is nu beschikbaar en biedt een overzicht van de thema’s en vragen die aan bod kwamen. Daarnaast zijn de PowerPoint-presentaties van de sprekers in het verslag opgenomen.
Meerstemmigheid in WO2-collecties
Meerstemmigheid is een actueel onderwerp, ook voor archieven, musea, herinneringscentra en erfgoedinstellingen met WO2-collecties. Het realiseren van meerstemmigheid in WO2-collecties maakt meerdere interpretaties mogelijk en zorgt zo voor gelaagdheid en diepgang.
Maar hoe pak je dat als organisatie aan? Welke rol spelen taal, terminologie, publieksbereik en presentatievormen in de overdracht van meerstemmigheid in collecties gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog? Oftewel: hoe gaan diverse organisaties met WO2-collecties om met meerstemmigheid? Deze en andere vragen kwamen aan de hand van de presentaties van de sprekers en discussies aan bod.
Neem contact met ons op als je meer wilt weten over meerstemmigheid in WO2-collecties of je eigen ideeën met ons wilt delen!
Meer nieuwsartikelen?
Meer nieuwsartikelen?
Direct naar
©2024 – Alle rechten voorbehouden